skip to Main Content

depresszió, pánikbetegség leküzdése 3 hónap alatt pszichológus nélkül:

Így csináltam (Így csinálnám 2019-ben is)

A Ebben az írásban egy belátásra invitállak, ami elültet egy magot a fejben – „Ha Gábor meg tudta csinálni, talán én is?” – ami ha kicsírázik megmutathatja a helyes utat kifelé az elme bajából.

Szóval maradj velem

  • Pánikbetegségem leküzdésének története egy valódi történet,
  • Könnyen lehet, hogy a te sikertörténeted is lehet, de legalább…
  • Megismerhetsz olyan részleteket, amik lelkisegélyt adnak.
  • Meg még sok minden más is…

Szóval, ha szeretnéd megismerni egy 15 évig tartó depresszió, pánikbetegség pszichológus nélküli leküzdését 3 hónap alatt, a következő írásom ígéretes lehet neked is.

Máris kezdem…

pánikbeteg fejből csírázik

Első fejezet:

Depresszió, pánikbetegség és félelem-szorongások gyógyulási esélyei napjainkban

A pánikbetegségemnek és 15 év depressziónak köszönhetem, hogy most itt vagy. Saját magamtól „jöttem” ki belőle, ugyanakkor tudom, hogy sajnos a gyógyulási arány döbbenetesen rossz.

Ez a fejezet kissé apokaliptikus képekben festi majd le az igazságot.

• Depresszió kezelése, igazsága
• Antidepresszáns.
• Antidepresszánsok hatékonysága napjainkban.
• Irányváltoztatás,
• tévút vagy helyes út?

A pánikbetegség és egyéb mentális zavarok beismerése: Maga az igazság, ami életet ment és a legkomolyabb lelkisegély mindenkinek, nekem (pszichológus nélküli) kiút volt a depresszióból

Depresszió kezelése és igazsága

Nem minden pszichológusnak van meg az az élménye, hogy milyen is legyőzni egy évekig tartó pánikrohamokkal pokollá tett depressziót. Bár jóllehet évekig tanultak róla, de a külömbség, azt gondolom, hogy jelentős. Az, aki már élt át életében pánikrohamokat és volt tartóssan depressziós az tudja milyen… és az összes többi pedig nem. Ez az igazság.

Antidepresszáns

Mindamellett, hogy az első antidepresszáns (isoniazid készítmény, 1952, Max Lurie, majd egy évvel később Harry Salzer) kezdeti igéretei mellett pszichiátriai praktikává vált, ma már sokan úgy gondolják, hogy idejétmulta. 

Isoniazid depresszió pánikbetegség ellen

Ellenben hagyományosan még ma is szinte lehetetlen úgy távoznia egy elmezavar panaszosnak élete első vagy későbbi pszichológus látogatásáról, hogy az orvos valami antidepresszáns és nyugtató kombinációt fel nem írna páciensének. Természetesen, hiszen elterjedt, hogy megszólnák a pszichológust a kollégái, hogy “Nem végzed a munkád rendesen”, ha nem írna fel antidepresszánst. A praktika így kívánja. És az orvosi praktika bizony gyakran előbbre való mint az egészség.

Antidepresszánsok hatékonysága

Az évekig tartó gyógyszeres kezelés “virtuálisan nem bizonyul hatékonyabbnak, mint a placebo” (Dr. Colin Ross, Do Antidepressants Cure Depression). 

Dr Colin Ross depresszió skizofrénia pszichológus

A mellékhatások viszont rombolóak. Az impotencia, mint mellékhatás rémisztő áldozat a simmiért.

Hogy ez mennyire így van, azt viszonylag könnyű megtudni. Európában minden öt emberből legalább egy már járt életében pszichológusnál. Ez azt jelenti, hogy kb. minden második családban van valaki, aki már felkereste orvosát elmezavarra panaszkodva. Úgy tudom négyből-egy itt Angliában az arány: sokkoló.

Ha megtörténne az, hogy csak addig szedi a beteg, amíg mondjuk, fellélegzik, hogy legyen legalább egy kicsit lélegzetvételnyi ideje gondolkodni a helyes irányon, nos az szerintem még oké lenne. Viszont ez gyakorlatilag soha sincs így. Ugyanakkor a legtöbb gyógyszeres kezelésnek rászokás a vége és annyira csekély jobbulás, hogy szinte nem mérhető. Bár csak jobb lenne az eredmény, többeknek lenne jobb az élete, kevesebben kínlódnának az életükben felhalmozódott konzekvenciáktól és kisebb lenne a depressziós állapothoz köthető ún. nem beszámítható elmeállapotban elkövetett öngyilkosságok száma.

Mire egy kellemetlenül tartós állapot, vagy más szóval egy zavart elmeállapotból orvosilag kinyilvánítottan ténylegesen elmebetegség lesz, korrektül besorolva valamelyik kategóriába (DSM-5), addigra már sajnos az agynak bizonyos részei adaptálódnak a pszichéhez (főként az amygdala előnytelen elváltozásaira gondolok), azt már később nagyon nehéz vissza-normalizálni, bár jóllehet, nem lehetetlen. Érdekes módon úgy tűnik, hogy „nem elegendő pirulát beszedni az agy szerotonin szintjének szabályozásához (SSRI), úgymond. Mindez annak köszönhető, hogy a legtöbb ember mire segítséget kér addigra már legtöbbször a legtöbb elmezavarból orvosilag is klasszifikált elmebetegség lesz és tartós boldogtalanság, egészségtelenség és sikertelenség.

Minden esetben irányváltoztatásra volna szükség: tévútról a helyes útra térni

Pedig a legtöbb esetben arra volna szükség mindössze, hogy elhagyjuk a jelenlegi utat (tévútnak szoktam nevezni), ami csak lefelé vezet a süllyesztőbe és helyette határozottan rátérni az igaz útra, ami viszont előre visz. Más szavakkal nincs gyógyulás addig, amíg rendbe nem rakod az életed és meg nem teszed mindazokat a dolgokat az életedben, amikre csak úgy gondolsz, hogy „Mindig is ezt akartam”. Ugyanakkor viszont ha megteszed és rendberakod az életed és elkezdesz végre az álmaid útján járni (és nem a tévúton) az elme zavar mintegy mellékhatásként tovatűnik, illetve hátramarad az úton.

Mikor beismertem magamnak: „Pánikbeteg vagyok!” onnantól a pánikrohamok napjai meg voltak számlálva

Bár ezt akkor még nem tudtam.

Egy olyan technikát használtam, amit úgy hívok, hogy Pálfordulás technika. Az a lényege, hogy beismered magadnak és másoknak is, hogy „BAJ VAN!” 

Huston baj van

Ebben az a csodálatos, hogy ez a szellemi mozdulat (áldozathozatal) megnyitja a csodák kapuját. A kapun keresztül már be tudnak áramlani olyan üzenetek, információ, ami eddig szükségszerűen életeden kívül rekedt és esélyed sem volt a változásra (gyógyulásra). Most viszont, hogy a csodák kapuja nyitva áll, így már be tudnak „jönni” a gyógyító üzenetek. 

Mondok egy példát.

Amíg a Pálfordulást nem halytod végre, addig elzárod magad a jóakarattól, a gyógyulás lehetőségétől, hiszen a kapu csukva van és a szemed, füled is csukva van, tehát sem nem láthatod meg és nem is hallhatod meg az üzenetet. Az üzenet lehet például az, hogy „Hékás! Már nagyon sokan kigyógyultak belőle. Többek közt én is, aki ezt a cikket írtam, kijöttem 15 év pánikbetegségtől saját magam…
Helló!”

Második fejezet:

Hogyan kezdődött? „Skizofréniás lennék?” –gondoltam

Gyerekkori szorongásaim, későbbi alkoholizmusom elkerülhetetlenül kikövezték az utat odáig, hogy átéltem életem első pánikrohamát.

Ebben a fejezetben alkoholizmusomról vallok és leírom első pánikroham-élményemet:

Még ugyanebben a fejezetben szólok a második pánikrohamról is

Aztán „beindultak” a pánikrohamok. Szinte naponta törtek rám…

szorongások első pánikroham

Gyermekkori szorongásaim, későbbi alkoholizmusom akadálytalanul sodortak az első pánikroham átéléséhez

Aztán meg a második pánikroham átéléséhez…

Akkor még leendő feleségemmel, ágyban, lámpaoltás után de még elalvás előtt voltunk. Elalvás helyett nagyon fura és szokatlan erőteljes aggódalmas gondolataim voltak.

Fel tudom idézni még most is, bár jóllehet inkább egy érzésként élem meg most, hogy írom ezt a sort éppen. Aggódtam magamért, a szívem egészségéért és a jövőmért, meg minden, és hirtelen egy zuhanásban találtam magam. Annyira megijedtem attól a fura zuhanás-szerű-élménytől, hogy ijedtemben felültem hirtelen és elkezdtem kapkodni a levegőt és azalatt a néhány másodperc alatt elmondhatatlanul megrémültem. Azt hittem, hogy itt a vég. Pedig „csak” életem első pánikrohamát éltem át azon az estén, ami valamikor 2002 őszén történt.

pánikroham elsőre zuhanás élmény volt

Ha visszatekintek az első pánikroham-élményem elé azt találom, hogy alkoholista vagyok. Sokkal többször iszom feleslegesen semmint a társaság azt „lehetővé tenné”. 

Ha visszamegyek egészen középiskolás koromig, és magamba tekintek, egy szorongó és aggódó kisfiút látok, aki meg akar felelni. Mindenáron. Később ebből egy soha sem diagnosztizált szociális fóbia emelkedett ki, ami táptalajt adott további aggódásaimnak és valamennyi automatikus gondolataimnak és önútálatomnak és nyomorúságomnak. Pedig nem lett volna okom nyomorba dönteni az életem. De sajnos mégis úgy alakult, hogy megtörtént.

Kulcsfontosságú volt, amikor középiskola első osztályos koromban gerincferdüléssel diagnosztizáltak. „Úr Isten – fohászkodtam – hát hogy fogok így ilyen testtel feleséget találni magamnak?” Nem jött rá válasz. Még ezredszerre sem. De még milliomodjára sem… Viszont egy mély életet aláásó aggódás-csírát azonban ténylegesen elültettem a lelkem legmélyén, ami folyamatos gazzá nőtte ki magát, amit igazán soha sem sikerült kiírtanom.

A második pánikroham

A második pánikroham égszakadás-földindulás volt. És persze olyan trauma is volt egyben, hogy abszolút nem csoda, hogy aztán valamennyi legapróbb testi érzéstől is gyakorlatilag pánik-sebesen-meg-akartam-halni.

Sohasem tudtam, hogy … de nem is akarlak megrémíteni ezzel, mert lehet, hogy te is úgy vagy vele, mint én voltam akkor, hogy nagyon fogékony volt a tudatlanságom és tájékozatlanságom, hogy további nyomorba döntsem az életem, pedig ha egyszer is rászántam volna egy órát és elolvastam volna egy olyan könyvet, ami némileg a szív anatómiával és egyéb szívbetegségekkel foglalkozik, talán további pánikrohamok ezreitől kímélhettem volna meg magamat és a családomat.

Harmadik fejezet:

Miért volt a pánikbetegség teljes fölényben?

Elfogadni, hogy pánikbeteg lennék?
Neeeeem, egyáltalán nem tettem ilyet.

Az elfogadásról, pontosabban az el-nem-fogadásról olvasol majd ebben a fejezetben:

• 10 évig nem jutottam el agyilag odáig, hogy elfogadjam azt, hogy pánikbeteg vagyok.
• 10 évig semmi javulás, csak romlás
• Ebben a 10 évben azért egy valami csodálatos dolgot megtettem: Saját magamtól sikerült elhagyni az ivást. Abbahagytam! Hihetetlen, de megcsináltam!
• Miért féltem elmenni pszichológushoz?
• 10 év: Teljes fölényben a depresszió, mint energia a haláli pánikrohamok éltetéséhez és virágzásához

Ebben a fejezetben következzen tehát életem leghúzósabb 10 éve

pánikbetegségem teljes fölényben volt velem szemben

Hamarosan naponta törtek rám pánikrohamok ahol természetesen a depresszió a legjobb táptalajt jelentette

A legszarabb az volt, hogy sohasem tudtam, hogy mikor „jön” a következő. Totál felkészületlen voltam és nagyon aggódtam. Egyre jobban… 

Az életem részévé vált. Meg a családomé is, hiszen látták rajtam. 

Image: naponta

naponta pánikrohamok

Agresszív voltam, ha segíteni akartak és gyakran goromba, mert egyáltalán nem ismertem el, hogy benne lennék egy állapotba, amik a pánikbetegséget okozzák. Pálfordulás-technikának hívom, ami egy szellemi-tett. Ami kellett volna és elindulhattam volna a vissza-normalizálódás útján. De nem így történt.

10 évig nem jutottam el agyilag odáig, hogy elfogadjam: „pánikbeteg vagyok

Eltelt 10 év.

Belegondolok: „mintha tegnap lett volna, mikor átéltem életem első pánikrohamát.” Pedig már lassan 20 éve, persze némi tulzással. Amit mondani akarok, hogy pánikbetegségem első 10 éve elröppent. Pokoli egy időszak volt. Random pánikrohamok záporoztak és taglóztak le.

Abba kellett hagynom dolgokat, amiket szerettem csinálni a félelmek miatt és gyakran céltalan-célokba menekítettem életem, hogy kompenzáljam… pontosabban, hogy „éljek” valahogy.

Elfogadtam-e állapotom?

nem fogadom el pánikbetegséget depressziót skizofréniát

Nem.
Határozottan nem.

Abbahagytam

Ebben a 10 évben azért egy valami csodálatos dolgot megtettem: Saját magamtól sikerült elhagyni az ivást. Abbahagytam! Hihetetlen, de megcsináltam!

Az volt a tervem, hogy „ha abbahagynám az ivást, megszünnének a másnaposságok és talán vele együtt az állandó kísérő pánikrohamok is”. 

alkoholista voltam

Aztán abbahagytam az ivást, úgy hogy teljesen leálltam vele. Nulla mennyiség. Kínkeserves volt az alkoholista utolsó két év, de mégis megcsináltam. Nagyon örültem neki, meg a családom is.

Jártam-e pszichológusnál? Nem. Miért nem?

Még mielőtt kijöttem volna Angliába elváltam. Új életet akartam kezdeni és valóban úgy legatyásodtam, nagyvonalakban, hogy nem is igen volt más választásom. Eljöttem egy olyan országba új életet kezdeni, ahol még előtte sohasem jártam és kikötöttem ennek az országnak a fővárosában, ahol London azonnal munkát adott. 

Lent kezdtem, ám mégis az újdonság ereje némileg megkönnyítette a pánikolást. Képzeld, mikor ide jöttem, itt minden annyira új volt, új munka, új élet, meg minden, hogy gyakorlatilag volt néhány pánikroham mentes hónapom.

London pánikroham pánikbeteg nem

Szabi.

Ide Londonba már alkoholizmust hátrahagyva, józanul érkeztem. Pár hónap alatt „belaktam” magam és kiújultak a pánikrohamok is. Még erőteljesebbek és ijesztőbbek lettek mint korábban voltak. „Pedig… man, korábban sem voltak ám kismiskák.”

De még mielőtt elfelejteném megválaszolni a kérdést, hogy miért is volt úgy, hogy pszichológus segítségét sohasem kértem, had válaszoljam meg most.

Szóval a pánikbetegségem első 10 évében nem ismertem el gyakorlatilag, hogy „pánikbeteg vagyok”. Közben itt Londonban meg esélytelen lett volna, hogy én pszichológushoz menjek. De az igazság most következik: attól féltem, hogy ha pszichológushoz mennék, akkor elkerülhetetlen lenne, hogy antidepresszánsokat írnának fel nekem, amiket, úgy gondoltam, hogy „életem végéig szedhetek”.

Így aztán soha sem jártam pszichológusnál és soha sem szedtem be egyetlen szem antidepresszáns gyógyszert sem. Ez jó, viszont abban az időben nagyon szenvedtem.

10 évig semmi javulás, csak romlás: mélyebb depresszió és erősebb pánikrohamok

Néha kérdezik tőlem, hogy„Volt-e bármilyen javulás, vagy hullámzás, vagy változás a pánikbetegség első tíz évégben?”

Hullámzás volt. Néha több napig sem tört rám pánik, de voltak olyan napok is, hogy naponta jött.

Azt mondanám, hogy összességében a 10 év pánikrohamban egy lefelé ívelő süllyesztő volt. 

10 év: Teljes fölényben a depresszió napi pánikrohamokban csúcsosodva

Igen. 
Így volt. 

Nem kerestem a megoldást a pánikbetegségre mert nem is ismertem el, hogy pánikbetegségem hatalmasabb, mint amit az agyammal ki tudnék fundálgatni. Érdekes, hogy soha (abban az időben legalábbis) sem jutottam el agyilag oda, hogy ha 10 év alatt nem sikerült a helyzetet megoldanom fejben, sőt csak rosszabb lett minden, akkor vajon hogy az ördögbe gondolom úgy, hogy majd egyszer csak helyre-gondolkodom-saját-magam. Csak a jóég tudja.

nárcisszisztikus önző

Ennélfogva aztán azt mondhatom, hogy a pánikbetegségem teljesen akadálytalanul virágzott bennem, anélkül, hogy bármi különösebb és hatékony ellenállást is tanusítottam volna ellene gyakorlatilag.

Úgy értem, hogy „nem szeretem”-eket mondogatni az sajnos nem elég.

Negyedik fejezet:

Pánikroham mentesség ígérete

Még 5 év. Egy újabb felvonás. További pánikrohamok. De legalább már…

Visszatekintve a 15 év depressziójának utolsó 5 év pánikrohamaira: „hm…”, már egy kicsit jobb időszak volt, bár nem éreztem jobban magam egyáltalán.

Belefogtam a gyógyulásba, még akkor is, ha nem gyógyultam: Lynden Method, Dr Melemis könyve és a kognitív terápia, amit saját magam végeztem másfél évig

Ez a fejezet sikertelen sikerekről szól. Sikereknek nevezem, mert legalább már tettem valamit a gyógyulás érdekében.

pánikmentesség ígérete gondolati nagytakarítás

Pszichológus nélkül, vagy pszichológussal? „Ha másoknak sikerült – gondoltam – talán nekem is sikerülhet

Ha másoknak sikerült talán nekem is sikerülhet. Pálfordulás technika a gyakorlatban

Nagyon mély és teljesen megrázó pánikrohamok félemlítették át lényemet úgy kb. 6-7 évvel ezelőtt. Nagyon „gáz” volt. Pokoli érzés volt. 

Aztán azt hiszem a pokoljárás meghozta gyümölcsét. Eldöntöttem, hogy

„EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB!”

Akkor még nem is tudtam, hogy sorsfordító gondolat volt ez. Inkább talán egy szellemi mozzanat, ami útirányváltozás volt. Más szavakkal „megfordult a maci a málnásban” és megint más szavakkal, úgy szeretem hívni, hogy Pálfordulás-technika. Nincs menekvés nélküle. El kell döntened, hogy „ennyi” és akkor és csak akkor értél meg a változásra.

Persze a változás nem egyenlő a változásra való megérésre, de természetesen nincs változás a változásra való nyitottság nélkül.

Hálás vagyok a Jó Istennek, hogy a Pálfordulásom után viszonylag hamar ráakadtam az interneten olyanokra, akik már meggyógyultak pánikbetegségből. Olyan löketet adott nekem, hogy …

Segített-e leküzdeni depressziót, pánikbetegséget a Lynden Method?

Amúgy ez volt az első konkrét tett, hogy jobban legyek. De…

Valójában a Lynden Method, vagyis Charles Lynden programja, amit szintén néhány videót összefoglaló csomagban értékesített egy jó program volt. Lelkisegélyt kaptam tőle. Őszintén mondom. Még akkor is azt mondom, hogy egy jó program, ha nekem személy szerint nem segített. 

De…

– Látod? – Segíteni – Mit jelent, hogy „segített”, vagy hogy „nem segített”? Hát úgy értem, hogy nekem nem a Lynden Method volt, aminek köszönhetem a pánikbetegségből való gyógyulásomat. Ugyanakkor meg nagyon sokat köszönhetek Charles Lyndennek és a programjának. 

Emlékszem, mikor keservesen hajtottam bele magam pánikrohamba a metróban, de végülis áttörést nem eredményezett. Később könnyen rámtört pánikroham a metróban. A metró plusz egy délutáni kávé előtte egy szuper-kombináció volt, ha biztosra akartam menni pánikroham-ügyből kifojólag.

Gondolati nagytakarítás: Kognitív terápiát írtam naponta másfél évig

Ön-lelkisegély minden nap. Nem is volt jobb dolgom.

15 éves pánikbetegségem utolsó néhány évében, főként a Dr Melemis könyvének hatására napi meditációba fogtam és mégvalamibe: egy ún. gondolati nagytakarításba. Kognitív terápiát alkalmaztam, miután megtanultam hogyan kell csinálni. Másfél évig minden nap írtam kognitív terápiát, vagyis ennek köszönhetően fejben töviről-hegyire felforgattam az életem, úgy értem, hogy a kognitív terápiának köszönhetően kérdéseket tettem fel magamnak, amiknek köszönhetően válaszokat kellett előbányásznom réges-régen eltemetett múltamból. 

kognitív terápia kognitív viselkedésterápia

Döbbenetesen sok minden jött fel.

El sem tudom mondani. (Pontosabban el tudnám, de… talán majd máskor)

Hihetetlen, homlokracsapós meglátások történtek mind a kognitív terápiának köszönhetően. Nélküle elképzelhetetlen, hogy ennyi mindent felszínre hozhat az ember. Nagyon sokat köszönhetek annak a másfél évnek, Dr Melemis könyvének, a mindennapi kognitív terápiának, a felszínre került eltemetett gondolatoknak, a napi meditációnak. Nagyon sokmindent. De… összességében – ugyan közelebb jutottam a pánikbetegség kijáratához, de – nem küzdöttem még le a pánikbetegséget.

Dr Steven Melemis könyve (I Want to Change My Life) nagy hatással volt rám

Mérföldkőnek mondanám. 

Úgy gondolom, hogy a pánikbetegségem gyökereit részben sikerült elvagdalnom azáltal, hogy a régi beidegződéseket sikerült átértékelnem és így csökkent a belső motiváló erő.

Úgy tudnám leírni, hogy Dr Melemis könyve után észrevettem, hogy hogyan alakul ki bennem egy pánikroham. Viszont még nem tudtam kontrolálni. Más szavakkal tudtam már előre, hogy pánikrohamom lesz, csak nem tudtam tenni ellene semmit.

Például a londoni metró jól szervezett közlekedési kavalkádjának egyik gócpontját Baker Street Station-nek hívják. A londoni metró egyik forgalmas állomása. Munkába menet áthaladtam a Baker Street állomáson. Nagyon sok pánikroham tört rám pontban akkor, amikor elindultunk a Baker Street állomásról, én a metróban voltam és hihetetlenül felerősödött a félelmem, pánikroham tört rám. Sokszor, nagyon sokszor.

A Melemis könyve hatására megszületett bennem egy felismerés. 

talán leküzdése pánikbetegség pszichológus nélkül

Észrevettem már egy nappal korábban, ha egy aggódás-csíra elültettetett a fejemben. Tudtam, hogy abból másnap a Baker Street állomást elhagyva a vonaton pánikroham lesz majd úrrá rajtam. 

Így telt el néhány év. Tudtam, megéreztem előre, pontosabban előreláttam, hiszen a Baker streeti aggódás már egy nappal korábban szokott jelentkezni. Viszont nem tudtam tenni még ellene semmit. Csak szenvedni tőle.

Ötödik fejezet:

Michael Norman PanicFree.tv programja. Nekem ez segített!

Pánikbetegségem 15 évének legkritikusabb szakaszához érkeztem. Kaptam hideget-meleget. Csúcs pánikrohamok vezettek el a végső megoldásig.

Itt ebben a fejezetben arról olvashatsz, hogy mi segített:

Pontosabban, hogy ki: Michael Norman és az ő PanicFree.tv programja.

Győztem.
Legyőztem.
Elmondom hogyan…

pánikbetegség leküzdése köszönöm Michael Norman

Michael Norman reklám videója; ezt láttam először

panicfree.tv

2016-ot írunk és talán már december volt. Délután volt de már sötét volt odakint. Úgy emlékszem, ahogy a telefonom a kezembe vettem azonnal megláttam valahogy Michael Norman – akkor még – 3 részes ingyenes videó sorozatát, ami a pánikrohamok leküzdéséről szolnak. Rákattintottam és egyre nőtt a kíváncsiságom. Hamarosan végignéztem mind a 3 ingyenes videót, ami Michael PanicFree programjának valóban nagy ígéretének látszott. Számomra egy újabb esély.

„Ha belemegyek, kifizetem a kétszáz fontot erre is és majd ez sem használ, mint a többi” – tettem fel a kérdést önmagamnak. De valahogy nem hagyott nyugodni. Egy csíra ült el a fejemben. 

„Veszíthetek – erre gondoltam, miközben az járt a fejemben, hogy – sohasem gyógyulok meg, ha meg sem próbálom!”

Végül néhány napon belül belementem.

panicfreetv reklam videoja

Ma már Michael Norman honlapjának nyitóoldala, panicfree.tv egy 4 részes videó sorozattal kelti fel az érdeklődők figyelmét hasonlóképpen, mint 3 éve tette az enyémmel.

„Hogyan vess véget a pánikrohamok rémálmainak” címmel.

Michael Norman PanicFree.tv programja

Az utolsó pánikroham mentesítő(m).
Hála…

„Beleugrottam a dologba” – mondhatnám, bár gondolni szívesebben gondolom, főleg mostanság, pláne hogy már lassan 3 éve lesz annak, hogy ténylegesen pánikroham mentesen élhetem az életem, hál’ Istennek! Elmondhatatlanul hálás vagyok!

Miután az ingyenes videókat megnéztem, úgy éreztem, megőrjít a gondolat, hogy lehet, hogy Michael PanicFree programja lehet minden reményem sugara, hogy egy napon még leküzdöm a pánibetegséget. Az ingyenes videói is pont ezt sugallták:

• Az első epizód: A pánik-elvétés
• Második epizód: A pánikról érthetően
• Harmadik epizód: A pánik paradoxon
• Negyedik epizód: Pánik mentesen

Hát nem ígéretes?
Tehát befizettem és elkezdtem.

Miket csináltam konkrétan a pánikbetegség leküzdéséhez? Gyakorlati lelkisegély

Röviden?
Mindent!

Úgy értem, hogy mindent megtettem, amit megértettem a videó-program-csomagból, amit Michael üzent, gyakorlati és gondolati dolgokat. Mindent!

Természetesen copyright okokból és főként Michael iránti tiszteletből nem teszem meg, hogy bemutatom magát a PanicFree programot, de azt el tudom mondani, hogy úgy ültem neki, hogy közben nagyon nagyon figyeltem. 

Hál’ Istennek 2016-ra már eltüntek a nyelvi akadályok, hiszen már évek óta itt éltem akkor Londonban. 

Nagyon figyeltem. 

Nagyon nagyon figyeltem, mert nagyon meg akartam érteni, hogy pontosan mit is mond Michael. Érteni akartam legalább annyira, hogy át tudjam ültetni a gyakorlatba és az agyammal átlássam, hogy ”igen ez nagyszerű lesz, pontosan ezt fogom csinálni.” És így is tettem.

Betartottam a gyakorlatok időpontjait, betartottam az előírt gyakorlatok időrendiségét. Semmiképpen nem akartam jobban csinálni mint bárki más, mert az elvitt volna az erdőbe. Nem okoskodtam, hanem igyekeztem olyan egyszerűen csinálni, de csinálni, ahogy tudtam.

Csináltam és csináltam…

Elkerülhetetlen, ha valaki le akarja küzdeni a depressziót, pánikbetegséget, hogy szembenézzen a legsötétebb félelmeivel. Ezt valamennyi pszichológiai szakirodalom is világosan leírja. 

Nincs más út!
Nekem sem volt más út. 
Én is szembenéztem legsötétebb félelmeimmel.

De az volt a biztató, hogy közben meg biztonságban voltam, ami sohasem volt így, mikor „rendes” pánikrohamok törtek rám korábban.

És apró lépésenként néztem szembe a legsötétebb félelmeimmel. Ma ezt úgy hívom: „Szeresd meg a sárkányod!”

szeresd meg a sárkányod

Aztán…

Az a 100-adik nap! Pánikrohamok nélkül. Sohasem felejtem el!

Csoda volt és amíg élek sohasem felejtem el!

Aztán emlékszem, 2017 télutó volt már, azt hiszem talán valamelyik első tavaszi nap lehetett, amikor egyik délután azon kaptam magam, hogy „Te jó Isten – fohászkodtam – hát már milyen régen nem volt pánikrohamom!” Sohasem felejtem el azt az égszakadás-földindulás-féle felismerést, mert ott aztán kő-kövön-nem-maradt, „azt elhiheted”.

Döbbenetesen arra jöttem rá, hogy „Lehet, hogy már nem vagyok pánikbeteg azért nincsennek mostanában pánikrohamaim?” – így spekuláltam magamban.

Olyan öröm fogott el abban a pillanatban, ami a másodperc tört részéig tartott csak, ugyanis: „De mi van, ha mégsem gyógyultam még ki belőle, és majd holnap vagy holnapután újra pánikroham tör majd rám?” – hitetlenkedtem, kanyarintva száznyolcvanfokkal a hirtelen-boldogságomat, és már nem is voltam boldog.

Viszont nem jöttek a pánikrohamok.

Aztán eljutottam odáig, hogy beláttam: „MÁR NEM VAGYOK PÁNIKBETEG!”

már nem vagyok pánikbeteg, depressziós sem annyira

Döbbenet volt.
Még most is az!

Michael Normannek küldött „Köszönöm Szépen!” videó

Néhány hónapnyi hitetlen-tamáskodás után beláttam végre, hogy már jól vagyok. Megírtam Michael Normannek, hogy nagyon hálás vagyok mert másfél évtizednyi pánikbetegségből kigyógyultam.

Készítettem is neki egy „Köszönöm”-videót. 
Megnézed?
Körülbelül ez áll benne magyar fordításban:

Ezt a címet adtam neki: „(14 év után) már nincsennek pánikrohamaim. Pánik-mentes vagyok már 1 éve.”

Majd így folytatom: „A PanicFree pánik-mentesített engem! Az első pánikrohamom 15 évvel ezelőtt tört rám és azt hittem, hogy meg akar állni a szívem. A szívmegállás lehetőség-gondolat elmélyült bennem és hamarosan tönkretette életem. Azt hittem: ennyi.

Több kísérletet is tettem, de senki és semmi sem segített, de ma már kint vagyok a vízből. Ebben a pillanatban most éppen itt ülök és boldogan jelentem ki, hogy már nincsennek pánikrohamaim, és már nem vagyok pánikbeteg kb. egy éve.

Szeretném kifejezni a legmélyebb hálámat a PanicFree programnak, amitől újra élhetem életem.”

Michael Norman köszönöm videó

Hát nem gyönyörű?

Milyennek írnám le magam azóta, hogy már nincs pánikrohamom?

Gábor, 2019 Szeptember végén, itt és most

Elsőként a legfontosabbal kezdeném: megtanultam a félelmeimet kordában tartani. Ebbe beletartozik a pánikrohamra való hajlamom is. Ma azért nincs pánikrohamom, mert megtanítottam az agyamnak, hogy nincs mitől félnie. Ha mégis lenne, az másodpercek alatt elcsendesedik. Körülbelül ez játszódik le bennem minden nap.

Nem mondanám, hogy az a gondolkodási mechanizmus, ami másfél évtizede elvezetett az első pánikrohamig az most nincs bennem, mert bennem van. „Együtt élek” vele, úgymond. Viszont ugyanakkor a pánik-félelmem kontrolálása hatékony védelmet nyújt újabb pánikrohamok megelőzése érdekében.

Alkoholista is voltam, de abbahagytam. Mármint az ivást. Azt mondanám, hogy úgy vagyok alkoholista, hogy 14 éve egyetlen korty alkoholt sem ittam. Ez az igazság. 

És vajon az agyam? Alkoholista még?

Nos erre azt mondanám, hogy: „Igen. Határozottan. Az agyam még alkoholista.” De megtanultam a kontrolt.

Ugyanúgy megtanultam a kontrolt, mint a pánikrohamok esetén. Azóta se’ pánikroham se’ pia.

Bónusz fejezet:

A Pálfordulás-technikáról

Ha nem történik meg velem a sorsom teljes mértékben való elfogadása (Pálfordulás technikának hívom) most nem írnám ezt a cikket.

Pálfordulás technika. Elkerülhetetlen a gyógyuláshoz.

Az elme valamennyi bajának sikeres leküzdéséhez egyetlen egy határozott szellemi mozdulatra van szükség: alázatosan beletörődni és elfogadni abba, AMI VAN.

A következőkben ezt szeretném neked átadni…

pálfordulás technika

Mi a Pálfordulás technika?

Saját elnevezésem. 

A Magyar Katolikus Lexikon úgy írja, hogy a „pálfordulás: a keresztényeket üldöző Saul megtérése Pál apostollá.”

Ugyanarra utal, amit régiesen úgy is szoktunk kifejezni, hogy az az eset, amikor „megfordul a maci a málnásban.”

Fordulat.
Fordulat az életben, más szóval.

Az én esetemben onnantól, hogy „megléptem” a gyógyuláshoz –meggyőződésem, hogy –,  elkerülhetetlen szellemi mozdulatot, ami az volt konkrétan, hogy beismertem, hogy „Pánikbeteg vagyok.”

pánikbeteg vagyok elismerem

Akár hiszed, akár nem, de tény, hogy ha soha nem ismertem volna el, hogy „pánikbeteg vagyok” soha sem lábaltam volna ki belőle. Sőt ma már minden sokkal rosszabb volna.

Pálfordulatnak, vagy ma gyakran csak úgy emlegetem, hogy Pálfordulás-technika, ami nélkülözhetetlen, hogy „megforduljon a maci a málnásban” és nélkülözhetetlen leküzdeni depressziót, leküzdeni pánikbetegséget meg fóbiákat, stb. 

Muszály megtenni!

pálfordulás technika - elutasítod gyógyulást

Valamennyi pszichológiai szakirodalom is és a témával kapcsolatos valamennyi nem-szakirodalomnak szánt pszichológiai könyvek is leírják, hogy nincs gyógyulás, amíg el nem ismered magadnak, hogy „igen, van velem valami, ami nálam hatalmasabb. Beleestem, elismerem, már sokan meggyógyultak belőle és nekem is sikerülni fog.” Na ez a legfontosabb szellemi mozzanat, Pálfordulás-technika.

Innentől kezdve nyílik meg saját magad számára a lehetőség, hogy segítséget kérsz. Te teremtetted meg saját magadnak, hogy 1) elismerted önmagadnak, 2) beláttad, hogy segítség nélkül nagyon könnyen minden még sokkal rosszabb lehet és 3) ezen a ponton felemeled a … telefont és segítséget kérsz. Igen! Konkrétan elindulsz és segítséget kérsz!

Ezt hívom Pálfordulás-technikának.

Hogyan tudsz tanulni mások gyógyulásából? (A Pálfordulás technika nélkül ez sem lehetséges)

Kizárólag úgy, ha elismered a tényt saját magadnak. Tehát ha, teszem azt, depresszió tünetei gyötörnék életed, ha eljutsz odáig, hogy a szenvedést, gyötrelmet őszintén elismered saját magadnak (Pálfordulás-technika) onnantól kezdve „földindulás” és megnyílik az ég számodra. 

Őszintén elismerni önmagadnak, hogy van valami veled, vagy benned, amitől szenvedsz (és gyakran mások is szenvednek a te gyötrelmeid hatására), amit úgy tűnik, hogy nem tudsz megoldani, onnantól nyitottá válsz arra, hogy segítséget kaphass. 

“Akinek füle van, hallja meg!” – tanítja Jézus (Márk evangéliuma, 4. fejezet) – és valóban a Pálfordulás-technika őszinte elismerése „kinyitja” majd a füledet (és a szemedet, és valamennyi érzékszervedet), hogy meghallj minden olyat, ami a segítségedre lehet.

pálfordulás technika - indulj el a jó úton

Csak így tudsz tanulni mások történetéből. 

Az én történetemből is természetesen csak akkor tudsz tanulni, ha már őszintén elismerted önmagadnak a megoldhatatlannak látszó állandó szenvedés tényét. Akkor igen, akkor tudsz tanulni mások történetéből.

Hogyan lehetséges neked segítséget adni, ill. hogyan tudsz te másoktól segítséget kérni?

(Lehet, hogy már túl vagy a Pálfordulás technikán?)

Sehogy addig, amíg a saját Pálfordulás-technikán túl nem tetted magad.

pálfordulás technika - piros lámpa - stop

Utána?

pálfordulás technika - zöld lámpa - indulás - go

Utána viszont a tapasztalatommal.

15 év pokoli szenvedése depresszióban és pánikbetegségben, majd annak diadalos leküzdése olyan helyzetbe és tudás birtokába hozott, amivel csak nagyon kevés pszichológus rendelkezik. 

Én tudom milyen benne lenni és azt is tudom, hogy kell kijönni belőle.

Mi a teendőd, ha az én segítségemet kérnéd?
(Gyakorlati jótanács)

Technikailag pedig Skype-terápiákon keresztül mutatok neked egy olyan utat, ami mindig is benned volt, de a „jó-út” helyett egy – én úgy hívom, hogy – rosszútra tértél.

Már sokaknak segítettem életüket jobbá tenni, az elme kínjain könnyíteni, félelmeket lecsökkenteni, depresszió és pánikbetegség tüneteit lefokozni.

Lelkisegély.
Telefonon, pontosabban Skype-on. 

viber whatsapp skype contact kapcsolat

Persze lehet az Viber, vagy WhatsApp is.

Keress meg, ha van bármi kérdésed, örömmel segítek.

Most rajtad a sor…

Remélem tanulságos és legalább olyannyira őszintén hangzó is volt számodra ez az írásom, mint amennyire igyekeztem nyiltan és őszintén megosztani veled a történetem.

jártál már hasonló cipőben?

Most rajtad a sor. 

Jártál-e már valamennyire hasonló cipőben, mint én? Depresszió, fóbia, szorongás, vagy nehézségek, stressz a munkahelyen, akár az élet hullámai csapnak gyakorta össze a fejed felett, volt-e bármelyik is jelen már az életedben?

Ha igen, hogyan élted meg? Leküzdötted? Pszichológus?

Vagy esetleg kérdezni szeretnél tőlem, mert – mondjuk – szeretnél valamit pontosabban látni és hát – lássuk be: – nem mindig adatik meg, hogy olyan valaki tapasztalatát tudnád kiaknázni, aki már „járt benne”, hogy úgy mondjam.

Bárhogyan is, görgessd a képernyőt pár sorral lejjebb és írd meg kérdésedet vagy kommentedet itt és most.

Hasznosnak találtad a cikket?

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Depresszió, pánikbetegség leküzdése pszichológus nélkül 3 hónap alatt

Hogy csináltam?

Hogyan küzdöttem le pszichológus nélkül 15 depressziót és pánikbetegséget...

Loading...

Send this to a friend