skip to Main Content

Eckhart Tolle gyakran mondja:

„Figyelj a gondolataidra!”Igen ám, de hogyan?

A következő cikket neked írtam. Feltételezem, hogy te is úgy vagy vele, mint én voltam: „életbevágó, hogy megtudd mi folyik a fejedben.”

Ebben akarok neked segíteni itt és most:

  • Eckhart Tolle-től tanult saját tapasztalat, ami működik
  • További gondolat-rajtakapós módszerek
  • Még az okostelefonodat is jobban előnyödre fordíthatod
  • Még több minden…

Szóval ha emlékszel rá, hogy Eckhart Tolle milyen sokszor emlegeti a gondolatokat a fejben, amik valamennyi lelki bajunk okozója és ha lelkisegélyként szeretnéd magad ezután sokkal többször rajtakapni, hogy éppen mire is gondolsz, akkor a következő írásomat neked ajánlom.

Mire gondoltál? (Csak viccelek.) Gondolataid rajtakaphatók. Gyere és kapjuk rajta őket most.

Eckhart Tolle gondolat rajtakapó

Rólam néhány szóban

Nem lennék ilyen jól 15 év pánikbetegség leküzdése után, ha a cikkben tárgyalt módszereket nem tanulhattam volna meg Eckhart Tolle-től!

A most következő technikákat én is használtam, amelyek segítségével végülis kijutottam saját erőmből 15 év pánik-poklából, a másfél évtizedes pánikbetegségből.

2 éve már, hogy nem tört rám úgy pánikroham, hogy az hatalmába kerített volna és levett volna a lábamról. Úgy értem, hogy nem volt olyan pánikroham kezdet, amit ne tudtam volna még csírájában elfojtani és így tudtam azt kontrolálni. Fantasztikus érzés.

Ma egy olyan módszert szeretnék tanítani, amit tulnyomó részben Eckhart Tolle-től tanultam és a saját tapasztalatom is egyben.

Első fejezet:

Megérteni azt, hogy miért hasznos figyelni a gondolataidra

Reggeltől estig gondolkodunk. Van mikor „ezerrel jár az agyam” (nekem is).

Ebben a fejezetben megismerheted, hogy mi a haszna néha néha tudni, hogy mire gondolsz:

Ha elfogadjuk, hogy némelyik gondolatunk szinte „tehetetlenül” rossz útra visz, akkor vajon volna-e értelme többször is rajta kapni magad, hogy éppen mire gondolsz?

Szóval, most mire gondolsz?

Eckhart tanú Tolle reszkessetek betörők

Bevezetőként: 3 hatékony módszer

Ebben az írásban 3 hatékony módszert tanítok neked, amik segítenek majd „rajta kapnod magad”, hogy éppen mi van a fejedben.

– „Tedd szokásoddá – mondja Eckhart Tolle – hogy gyakran kérdezgeted magadtól, hogy éppen mi van a fejemben és azt, hogy éppen mire is gondolok most?” Majd így folytatja, hogy „ezek a kérdések a helyes irányba mutatnak. De mikor kérdezed magadat ne analizálj csak figyelj! Legyél egy a figyelmeddel miközben magadra figyelsz. Figyeld meg az érzéseid energiáját is!”

A következőkben mutatok neked 3 alapvető módszert, amit én magam használtam, mint praktikák, hogy gyakran megfigyelhessem mi történik éppen a fejemben.

Először megkisérlem megközelíteni Eckhart tanú koncepcióját a megértés szemszögéből, majd a kedvencem következik, az eseményekhez való kötés és végül a modern technika, az okostelefonoké lesz majd a főszerep.

A tanú. Eckhart Tolle zseniális elgondolása

Eckhart Tolle-től tanultam a kifejezést: „tanú”. Mármint, hogy legyél tanúja a gondolataidnak. És én azóta vagyok képes hátrébblépni néhány lépéssel a gondolkodásom szüntelen zuhatagától. Nem állítom, hogy sokáig ki tudok tartani, csak néhány másodpercig tart, de legalább már többször is megéltem az élményt, hogy hátrébb léptem a gondolkodásomtól.

Tedd meg te is!

Miért ne?

A vissza háború technika, vagy más néven „úrobáH”-gyakorlat

Gondolati kísérlet: próbálj meg elképzelni egy háborús filmet. Benne, amint kitörnek a harcok, a csata, a dráma, a lövések, a megmenekülések, az áldozatok és aztán az egyik fél megnyeri a csatát, majd leteszik a fegyvereket ugyanúgy, mint ahogyan felvették a háború kezdetén. 

Most próbáld meg ugyanazt a filmet nézni hátulról az eleje felé. Benne felveszik a fegyvereket, a holtak feltámadnak, a fekvő emberek felkelnek, a robbanások felszívodnak és a végén, pontosabban az elején, ismét leteszik a fegyvereket.

Elképzelhetnéd a saját életed egy kis darabkáját is hasonlóképpen? Csak úgy játékból? 

vissza háború technika

Miért ne?

Amennyiben ez segít, hogy ne vedd annyira komolyan… nem? És ez a játék még abban is segíthet, hogy hátrébb lépjél, mint megfigyelő, hogy mi játszódik a fejedben.

Dimenzionális gondolati kísérlet

Gondolat kísérlet: Miközben a kamera távolodik a könyvet tartó hölgy is egyre kisebb lesz. Az első pillanatban még könnyű volt kivenni a könyv borítóját, benne amint a főhős megcsókolja a főhősnőt. De amint a kamera egyenletesen távolodik az egész csókjelenet a könyv borítójával együtt is távolodik. Már a könyvet tartó hölgy is csak kicsinek látszik, mikor a távolodó kamera hirtelen megmutat egy újabb valóságot:

A csókjelenet a könyv borítóján és a könyvet tartó hölgy hirtelen egy mozivászon állóképeként tűnik fel egyszerűen azáltal, hogy a kamera, ami mindezt megmutatta, távolodik. Már egy moziteremben távolodik a kamera, ahol már a mozit felépítő falak és székek is láthatóak, az emberekkel akik ülnek a székeken nézőként. A mozivászon is jól látszik, ahol a hölgy, aki az alig kivehető könyvet tartja a kezében…

Eckhart Tolle dimenzionális

És ennyi.

Vége a filmnek, LoL.

Mit tanultunk belőle?

Azt, hogy ezt te is meg tudod csinálni. Legközelebb, vagy akár most “nézz” rá arra, ami éppen a gondolataid a fejedben, mint egy csókjelenet a könyvborítón. Majd távolodj el tőle és már egy másik valóságként látod, amint egy hölgy éppen tart egy könyvet a kezében. Távolodj tovább és egy harmadik valóságba érkezhetsz. Egy mozi film kellős közepére, amint ott ülsz a nézőtéren. Ezt te is meg tudod tenni a saját gondolataiddal. Távolodj el tőlük. Néha nem árt. Ezt tapasztalatból tudom.

Tudod, Eckhart azért tanítja azt, hogy legyél tanúja a gondolataidnak, hogy belásd, hogy a gondolataid AZ NEM TE VAGY! Ez központi fogaloma Eckhart spirituális tanításának. Ha gyakorlással belátod, hogy egyszerre nem lehetsz tanúja is és alanya is a gondolataidnak, nagy lépést teszel meg a spirituális fejlődésed útján.

Második fejezet:

Eseményekhez kötni a „tanú” szerepét és ténylegesen tanúskodni MOST

Számomra a kedvencem az volt, mikor gyakoroltam tanúja lenni, hogy milyen gondolatok vannak a fejemben, hogy eseményekhez kötöttem. 

Elhatározás kérdése volt és viszonylag könnyen meg tudtam csinálni.

Voltál-e már úgy, hogy egyszerű hétköznapi események világítottak rá, hogy mire is gondolsz valójában? Jóra? Rosszra? Totál másra, mint az esemény?

Amúgy unalmas napi rutinszerű események egy kis gyakorlással lehetnek a legjobb barátaid. 
Gondolatébresztőek…

Most hat alma

Az Evés Hatalma módszer

Szeretnél tanúja lenni a gondolataidnak, de mindig kimegy a fejedből és napok telnek el, anélkül, hogy különösebben meg tudtad volna figyelni, hogy milyen gondolatok is vannak ténylegesen a fejedben?

Biztosítalak nem vagy egyedül. De itt egy könnyű módszer, aminek segítségével nagymértékben tudod javítani tanúskodást.

Nagyon egyszerű. 

Az az elgondolás, hogy miután eldöntötted, hogy ha törik – ha szakad megcsinálod, beveted az Evés Hatalma Módszert.

Ennek az a lényege, hogy minden evés előtt közvetlen és minden evés után közvetlen tanúja leszel a gondolataidnak. Ez legalább 6 alkalom naponta. Sokkal több, mint a semmi. De az is lehet, hogy desszert, uzsonna, stb, még hozzátesz és sokkal több is lehet, mint 6 alkalom.

Minden harmadik negatív gondolat esete

Mi az átverés abban, hogy elkapni minden harmadik negatív gondolatodat? Bevallom van benne egy kis átverés. Ugyanis ahhoz, hogy elkapd a harmadik negatív gondolatodat minden egyes alkalommal és naponta, ahhoz gyakorlatilag minden negatív gondolatodra fel kell figyelned. Bevallom ezt én nem tudom megtenni. És természetesen nem várható el tőled, hogy te meg tudd tenni. 

Ugyanakkor pedig azt mondanám, hogy: “Miért ne?” Célnak kiváló. Ha így néhány negatív gondolatfoszlányt elkapsz és tanúja vagy nekik naponta, az főnyeremény. És hatalmas előrelépés a spirituális fejlődésedben.

minden harmadik negatív gondolat Eckhart Tolle

A Keresztutca gyakorlat

Szinte minden nap sétálunk hazafelé vagy megyünk valahová. Ezt jól ki lehetne használni. Elhatározással és némi kitartással könnyen begyakorolhatod tanúja lenni annak, hogy milyen gondolatok forognak a fejedben.

Például mondhatod magadnak, hogy akármikor egy keresztutca mellett haladok el tanúja leszek annak, hogy mi van a fejemben. Ez lehet napi több, mint tíz alkalom.

Keresztutca gyakorlat Eckhart Tolle 2019 Budapest

Bingó.

Harmadik fejezet:

Okosan használni az okostelefonodat

Gondoltál-e már arra, hogy az okostelefonod, ami sokkal több, mint telefon, talán éppen ezért mondjuk, hogy „okos-”, hogy lehetne még okosabb is? És szolgálhatná az elme épségét?

Ebben a fejezetben néhány olyan módszert szeretnék javasolni, amik nélkül nem sikerült volna leküzdenem a másfél évtizedes pánikbetegséget 2 évvel ezelőtt:

App-ok (ha az ébresztő alkalmazást is ede soroljuk), de okosan… következnek most.

Header remindfulness app

A Remindfulness app használata

Úgy találtam rá a Remindfullness app-ra, hogy kerestem valami olyan alkalmazást a ájfonomra, ami véletlenszerűen megrezegteti a zsebemet a bal combom környékén, hogy minegy jelre megszokjam, hogy itt az idő és most tanúja leszek annak, hogy éppen mi van a fejemben.

Jónak tűnt az elgondolás. Így is tettem. Miközben dolgoztam néha véletlenszerűen megrezgett a bal lábamszárán a nadrágom és a zsebemben a telefonom és máris átmentem tanúba.

Ezt szeretném javasolni neked is. Töltsd le te is és használd ki, hogy miközben dolgozol jelre tanúskodni tudsz, hogy mi van a fejedben.

Remindfulness app

Csörgésre állítani a telefonod naponta többször is

Nagyon egyszerű: beállítod a telefonodon az ébresztést és rezgőre teszed. Fél órára mondjuk. Mikor rezeg a telefonod, tudod, hogy itt az idő: átmész tanúba. Majd előveszed a telódat és egy másik fél órát, vagy húsz percet, vagy negyvenöt percet beállítasz legközelebbre… szóval érted a lényeget.

Ennyi.

csörgésre állítani a telódat

Most rajtad a sor…

Akármelyiket is választod, oszd meg velünk itt a lap alján a komment mezőben. Ezt máris megteheted most.

Már tudod, hogy körülbelül mik azok a negatív gondolatok és érzelmek, amiket szeretnél elkapni és megelőzni? Legyél gyakran tanúja annak, hogy mi folyik a fejedben és megnövekszik az esélye annak, hogy elejét tudod venni azoknak a negatív gondolataidnak, amik amúgy megkeseríteni látszanak az életed.

Kívánom, hogy legyen jobb neked, de először tenned kell érte.

melyiket válasszam

Hasznosnak találtad a cikket?

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eckhart Tolle Gyakran Mondja: Figyelj A Gondolataidra!

Eckhart Tolle gyakran mondja: Figyelj a gondolataidra!

Csak egy pillanat...

Email címedre szükség van

Loading...

Send this to a friend