skip to Main Content

SZÍVED A SÁRKÁNYODNAK:

Az egyetlen kiút mentális tévutakról

A következő írásomban szeretném megosztani saját sikeres tapasztalatomat, ahogyan kijutottam 15 év pokol-pánikbetegségből.

Szóval, ha szeretnéd te is legyőzni, megszeretni a sárkányodat:

Lássuk hol találod a sárkányod.

Néhány szóban a sárkányomról

Már két éve faképnél hagyott a sárkányom 15 év együttlét után 🙁 😉

Szeresd meg a sárkányod!

Amikor először megjelent a hétfejű sárkány életemben, mind a hétfejéből tűzes lehelletet okádott a képembe és borzasztóan megijedtem.

Túl a szimbolikán, a sárkány megjelenése az első pánikrohamomat szimbolizálja és egyébként azért hétfejű, mert Magyar vagyok és amennyiben nem a Süsü a sárkányról beszélünk 🙂 – amúgy feltétlenül nem, sajnos – nos nálunk a hétfejű sárkány az uralkodó.

15 évig uralta életem. Égtem a tüzes leheleteitől mint a Csipkebokor (és pánikoltam).

Aztán rájöttem valamire: Szeresd meg a sárkányod! Ez lett a jelmondatom.

Amióta megtanultam a szívem adni a sárkányomnak, azota megbarátkoztunk. Viszont “rossz vége lett szerelmi történetünknek”: Amint a szívemet adtam neki, ő azonnal otthagyott.

Amióta otthagyott a sárkányom, már nincs többé pánikrohamom és gyógyult pánikbetegnek mondom magam, technikailag.

Így szeresd meg a sárkányod címmel készítettem egy videót is, ami szerintem jól kiegészíti ezt a cikket.

1. FEJEZET

Néhány gondolat bevezetőként

A sárkányod, vagy más néven a legsötétebb félelmeid megszemélyesítője, egyszerre taszít el magától félelmetes külseje miatt és ugyanakkor hívogat is téged. Hívogat? A legsötétebb félelmeim, amiktől a legjobban félek, hívogatna? Nagyon jó kérdés és teljesen igazad van, hogy kérdezed. Az igazság azonban az, hogy minél félelmetesebb számodra, annál személyesebb a jelenléte. A jelenléte pedig nyilvánvaló számodra, hiszen félelmetes. Kihívás, más néven. Ez egy paradoxon. Tudom. De pont azzal, hogy kihívás, a sárkányod hívogat téged, hogy tegyél valamit. De hát ezt te sokkal jobban tudod személyes tapasztalataid által. Ugye?

Hihetetlen, de…

Gondoltad volna-e, hogy ott kell keresni a megoldást, ahova a legkevésbé sem merészkedne az ember?

Szeresd ellenséged! Sokat halljuk a Bibliai kifejezést, de vajon gondolkodtunk-e már azon, hogy vajon mit is jelent megszeretni ellenségeinknek. Egy lehetséges magyarázat kézenfekvő lehet, ha arra gondolunk, hogy a megbocsátás talán az a szellemi mozzanat, ami feloldhatja a gyűlöletet, a sérelmet, ami miatt egy másik ember az ellenségünk. A megbocsátás. De vajon pusztán kognitív úton kigondolhatunk-e olyan gondolatokat, amiknek végülis az lesz majd az eredménye, hogy az eddig útált személynek megbocsátunk, vagy pedig esetleg több is kell hozzá. Úgy értem, hogy esetleg tenni is kell érte valamit.

Aztán arra gondoltam, hogy a legtöbb élet megél mély pontokat és mély sötétségeket. Sokan depresszióval, vagy pánikbetegséggel kerülnek diagnosztizálásra. Nem esik egyáltalán neheznünkre a depressziót és a pánikbetegséget a sötétséggel asszociálni. Talán azt soha sem mondanánk, hogy “óh az én 5 éves depresszióm fény volt az éjszakában”. Sokkal inkább a pokollal lehetne összekapcsolni, semmint a fénnyel, mint szimbólummal. 

Rémálom

Talán te is voltál már úgy, hogy egy rémálomból öröm volt felébredni

Gyakran mondjuk életünk néhány szakaszára, hogy rémálom volt. Még akkor is használjuk ezt a kifejezést, ha ténylegesen nem álmodásról beszélünk, hanem csak valami rossz dolog történt, valami ami komoly megpróbáltatást rótt ránk, valami amivel nagyon nehezen sikerült megkűzdeni, valami amivel szinte egyáltalán nem tudtunk megkűzdeni, hanem csak totál káosz volt és zűrzavar. Többször is előfordulnak ilyen életszakaszok. Talán, ha éppen azon szerencséssek közé tartozol, aki azt mondhatja el magárol, hogy még nem igazán történt meg ilyesmi, akkor semmi mást nem kell tenned, csak várni egy kicsit. 

A rémálmokat is a sötétséggel asszociálhatjuk össze csak úgy, mint azokat az álmainkat, amik ténylegesen rémálmok és felriadunk az éjszaka közepén a rossz álombol. Rossz álmaink ilyesztőek és félelmetesek. Szimbolizálnak valamit. Valamit, ami ördögi, valamit ami sárkányszerű, mondhatjuk talán így is. 

Hogyan találkoztam a sárkánnyal?

Azt, hogy egyből 7 feje lesz a sárkánynak, azt sose gondoltam volna

Tényleg, vajon a Magyar népmesék hétfejű sárkánya honnan jön? Lehet, hogy az emberek álmaiból? Elképzelhető-e, hogy a hétfejű sárkány-motívum olyan rémtörténetek középpontjában álló szörnyeteg, amivel csak egy mesehős tud megkűzdeni? Szerintem könnyen lehet. 

Azt gondolom, hogy a Süsü a sárkány, a kedvenc sárkányom nem igazán alkalmas arra, hogy a rossz és megoldhatatlan rémisztő dolgokat szimbolizálja az életemben. Viszont határozottan úgy gondolom, hogy általában a sárkány motívum meg abszolút alkalmas arra, hogy sötét dolgokat reprezentáljon az életemből. És mások életéből egyaránt.

Például az én 15 éves pánikrohamokkal tűzdelt rémtörténetemre nyugodtan mondhatom azt is, hogy 15 évig kűzdöttem a sátánnal. Vagy a sárkánnyal. Vagy a hétfejű sárkánnyal. A 15 éves pánikbetegségem alatt, ahol legalább ezer olyan heves pánikrohamom volt, hogy meg akartam halni benne, az olyan, mint amikor a sárkány csap le áldozatára.

Én voltam a saját sárkányom áldozata. 15 évig tartott. Aztán nekem sikerült felül kerekednem és legyőztem a sárkányomat. Más szavakkal már 2 éve nem volt pánikrohamom, mert legyőztem azt. Felgöngyölítettem megint más szavakkal szólva, hogy miért is jártam tévúton. Végre észrevettem, hogy tévúton járok, így sikerült visszafordulnom és egy sárkány-mentes útra keverednem. Köszönet Istennek.

Sárkánymentesen és hősként (olyan hősként, aki képes legyőzni a sárkányt) jobban volt időm átgondolni, hogy mit is tettem, hogy legyőzzem a sárkányt. Ezt szeretném elmondani. Összegyűjtöttem 7 pontot, csakúgy mint a hétfejű sárkány hét feje… milyen meglepő, nem? LoL.

Azt a címet adtam neki, hogy hogyan szeretheted meg a sárkányod. Ugyanis úgy látom, hogy nincs más kiút a sárkány fogságából, mint az igaz szerelem. Had mondjam el, hogy hogyan tudod megközelíteni szeretettel szépen lassan a sárkányodat, hogy hiteles legyen neki. 

Szóval, hogy ha te is úgy lennél vele, mint én voltam, hogy néha szorongás fog el és heves szívdobogás, rossz érzés, kűzködés, pánikrohamok, depresszió, stb, akkor figyelj és gyere velem végig a hétfejű sárkány mind a hét fején, és tekintsük át együtt a sárkány megszeretésének útját. 

2. FEJEZET

Közel kell merészkedned a sárkányodhoz!

Minél közelebbre annál jobb. De ha csak elsőre látótávolságba kerültök és legalább egyszer megérzed a bőrödön a pillantását, onnantól kezdve biztosíthatlak: már nem lesz olyan könnyű megfutamodni. Megfutamodni? Ellenkezőleg.

Előre! Hegyre fel!

Készülj fel a sárkányoddal való találkozásra

Nincs más út. Látótávolságba kell kerülnöd a sárkányoddal. Tudom, hogy még csak ránézni is szörnyű, de ettől is több kell. Szemtől szembe kell kerülnöd vele. Nem kerülheted el a tekintetét és bátran állnod kell, amint egymás szemébe néztek. Hasonlóra gondolj, mint ahogyan a bika egy bikaviadalon és torreádor egymás szemébe néznek a halálos harc megkezdése előtt. Remek szimbólum ez, hiszen nem túlzok, ha azt állítom, hogy élet-halál harc ez. A sárkányod a halálod akarja, mert annyira hiányzik neki a szereteted. 

A szereteted nélkül a téged körülölelő dolgaid érdektelenek. Ebben különösen nagy szerepet játszik a sárkányod. Ha nem szereted a sárkányod, akkor az egyetlen dolog, amit kaphatsz tőle a halálos gyűlölete. Élet-halál harc ez. És meg kell értened, hogy a sárkányod a szeretetedre éhezik. De nagyon. Ha nem kapja meg a szeretetedet mind a hét fejéből tüzes lehelletével fogja felhevíteni kihült szívedet. Ezt semmiképp nem akard, mert az lenne az utolsó szívet “melengető” élményed. Neked kell megváltoznod. Neked kell megtalálnod a saját szívedben azt az elveszett helyet, amit mindig is a sárkányodnak szántál és az idők folyamán teljesen megvontál tőle. 

Farkasszemet kell nézned a sárkányoddal!

Nézz rá! Nem fogja váratlanul érinteni!

Farkasszemet kell nézned a sárkányoddal. Rá kell nézned. Meg kell nézned legalább. Tudnod kell, hogy hogyan néz ki. Ha azt sem tudod, hogy hogyan néz ki a sárkányod semmi esélyed sincs megszeretni. Ez pedig azt jelentheti, hogy a depressziód, pánikod és egyéb mentális elveszettséged csak nő, csak nő, amíg már olyan óriás lesz, hogy még a sárkányod is elfordul tőled. Ezt nem akarod. Szóval cselekedj most! Nézz a sárkányod szemébe. Bele a közepébe. Bámulj rá és nézd!

3. FEJEZET

Karnyújtásnyira kell kerülnöd a sárkányodhoz!

A következő lépés, hogy karnyújtásnyira merészkedsz a sárkányodhoz. Olyan közel kell menned, hogy megtapasztald a sárkány tüzes lehelletét és… emlékszel? Akik tüzön járnak szinte soha sem égetik meg a talpukat. Hm… Hasonló bátorságra lesz majd szükség, hogy szembenézz a sárkányod tűzokádásával, de meg kell tapasztalnod, hogy nem fogsz megégni. Megismétlem: NEM FOGSZ MEGÉGNI.

Bátorság!

Menj közelebb!

Minél közelebb. Persze miután már lekűzdötted a félelmedet az előző pontban említett “ránézni a sárkányodra”, vagy “megnézni a sárkányt”, illetve a szemébe nézni. Először csak nézitek egymást, barátkoztok egymással és a közeledés csak ezután következik. De ha túl soká marad el, a sárkányod megharakszik. A sárkányod elvárja, hogy közeledj hozzá, hiszen ezért okád tüzet mindhét fejéből, hogy felkeltse a figyelmed. 

Közeledni kell hozzá. Értékeli. Ha már elég közel vagy hozzá persze még hatalmasabbnak és félelmetesebbnek látszik, de hidd el, hogy nincs más út közeledni hozzá szeretetben, mint az, hogy közeledni hozzá ténylegesen.

Bátorság!

Most érintsd meg!

És most jön talán a legfélelmetesebb pontja a közeledésnek a sárkányod felé. Meg is kell érintened. Érezned kell! Ez hasonló, mint a pókiszonynál az, hogy ahelyett, hogy hagyod a pókot elszaladni, vagy ami talán még rosszabb, hogy te magad szaladsz el és a pókod marad ott, ahol volt. Szóval meg kell érintened a pókot. Meg kell érintened a sárkányodat. Érezned kell fizikailag. Érezned kell a bőre keménységét, a szagát, az ellenállását, stb. Érezned kell! Nincs más út, ha közeledni akarsz a sárkányodhoz.

4. FEJEZET

Karnyújtásnyira, rendszeresen, hogy bátrabb legyél

Amikor én jártam hasonló cipőben, mint jómagad, hogy bátorságot nyerek azáltal, hogy ismételgetem azt, amitől a legjobban tartok eljuttatott oda, hogy a végén már egész megbarátkoztam a sárkányommal. Hihetetlen, tudom, de így volt.

Ha bármikor menet közben inkább, nem

Akkor ne feledd, hogy már egyszer megcsináltad, tehát nem lehetetlen

Ha a fentieket már megtetted, mindezeket meg kell ismételned. Többszörösen. Sokszor. Ha már egyszer megérintetted a sárkányodat, utána meg akard érinteni többször is. Tudod, hogy miért? Mert túlélted. És egy kis bátorságra is kaptál. Meg akarod érinteni mégegyszer. És meg is érinted a sárkányodat mégegyszer. Ha a sárkányod például egy pókiszonyt takar, és egyszer már megérintetted a fekete és kissé, pontosabban szokatlanul nagy pókot ott a sarokban, és túlélted, akkor mégegyszer meg akarod érinteni. Miért? Mert felbátorodtál. És tudod, hogy csak így tudod megszeretni a fekete pókot, akitől mindig is féltél. Bocsánat: a sárkányodra gondolok. 

5. FEJEZET

Ne feledd a szívedet viszed a sárkányodnak.

Ez a kulcs. Pontosabban a szíve a megoldásnak. Az az igazság, hogy a sárkányod csak akkor fog engedni, ha a szívedet viszed neki. Őszintén. Nincs más út.

Értékeli

Nagyon nagyra értékeli

Ha már többször is megsímogattad a sárkányodat, a legjobb, amit tehetsz, hogy a szívedet viszed a sárkányodnak. Értékeli. Ettől abbahagyja tüzes lehelletét és nem fog többé annyira fenyegetően nézni rád. Tudni fogod, hogy hányadán állsz a sárkányoddal. 

Ha a sárkányod ez esetben pókiszonyt takar például, akkor dönthetsz úgy is, hogy mostantól védelmezni és tanulmányozni fogsz bizonyos pók-egyedeket. Azt hiszem ez körülbelül jó példa. Ha pánikrohamokkal küzködsz, akkor a szíved a sárkánynak azt jelentheti, hogy már szinte mindent tudsz a pánikrohamod működéséről, mert érdekelt és készen állsz arra, hogy ha már túl vagy rajta segítesz majd másoknak is megszabadulni a pánikrohamaiktól. Páldául ez a sárkánysztori lehet jó kiindulási pont neked is.

BÓNUSZ FEJEZET

Hogyan tarthatod tiszteletbe máskor a sárkányodat?

Te a szívedet adtad, ő meg a pofonokat. Egálban vagytok. De még volna valami: Tisztelned kell a sárányodat. Most már tudod. Tudod, hogy mire képes a benned élő sárkány. Szóval ha nem akarod, hogy a sötét oldalad ismét előtérbe kerüljön, tisztelned kell azt. Tiszteld a sárkányod! És Ő is tisztelni fog.

Még egy jótanács

Hamarosan belátod, hogy a sárkányodat is ugyanolyan tisztelet illeti meg, mint jómagad

Ha már rendszeresen találkozol a sárkányoddal és már sokkal kevésbé félelmetes, néha lehet úgy, hogy a sárkányod elrejtőzik. Ilyenkor sokkal erőssebben kell akarnod a találkozást és mindent elkövetni, hogy meg tudd idézni a sárkányodat. De az is lehet, hogy még ott el akar rejtőzni, mikor még csak az elején vagy és mindössze farkasszemet akarsz nézni vele. Lehet, hogy ilyenkor is elbújik. Megesik. Semmi mást nem kell tenned, mint kitartónak lenni és hívogatni és kifejezni, hogy mennyire szeretnéd látni őt. Hidd el, csak idő kérdése és jönni fog.

Ez csak egy megerősítés lesz: ha erőssen kell hívnod olykor-olykor a sárkányodat, az OK. Úgy értem, hogy az rendben van. Nem kell mindig erőssen hívnod, de ha erőltetned kell a találkozásokat, az oké úgy is. Nem azt jelenti, hogy a sárkányod nem akar téged látni. Ő látni akar, hiszen szeretetre van szüksége. De a taktikájának sárkány-része, hogy néha elbújik. 

Tisztelned kell a sárkányod. És minden nap tanulhatsz tőle valamit, amit eddig még nem tudtál. Tiszteld hát a sárkányod ahelyett, hogy félnél tőle. 

A pánikod jó barát is lehet, ha engeded, hogy tanítson téged és általa te taníthatsz másokat. Sőt lehet, hogy később a legjobb barátoddá válik. Például az én 15 éves poklom, bocsánat, az én 15 éves küzdelmem a sárkányommal megtanított nekem egyet-s-mást. Amit tanultam most átadom neked.

Szeretettel

9abor

Hasznosnak találtad a cikket?

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hogyan szeretheted meg a sárkányod?

Send this to a friend