skip to Main Content

kati története, 2019:

Pánikbetegségem leküzdése Gábor segítségével

A következő cikkben Kati levelét ajánlom figyelmedbe, amiben Katalin leírja, hogy milyen volt pánikbetegen, és hogyan küzdötte le sikerrel a pánikbetegséget az 5 hónapos terápiával és Gáborral, vagyis velem.

Néhány bevezető gondolat után Kati leírja, hogyan küzdötte le a pánikbetegségét:

  • „Miért nem szedtem antidepresszánst?”
  • Pánikbetegség és szembenézés
  • Depresszió tünetei ellen: „Én kipróbáltam. Segített”
  • Még sok minden más…

Szóval ha szeretnéd nem csak azt érezni, hogy nem vagy teljesen egyedül a „bajoddal”, hanem ráadásul ők (azaz: mi) már túl is vagyunk rajta sikerrel, nos…

… akkor a legjobb tanácsom az, hogy olvasd el …

panikbetegségé már a mult

Pánik és depresszió:
ezek velem is megtörténtek

Azzal kezdi Kati, hogy a pánikbetegségét egy betörés-esemény negatív hatása váltotta ki legelőször. Egy sor szorongás megindítója volt.

Ha belegondolok: nálam is hasonlóan kezdődött. Egy zuhanás szerű élményem volt félálomban és arra nagyon felijedtem. Remegve konstatáltam, hogy valami nagyon de nagyon nincs rendben velem. Óriási negatív élmény-láncolat indult el velem aznap éjjelen. Más szavakkal: az első pánikroham és a vele induló 15 éves pánikbetegség-történetem.

Katival ellentétben én nem mentem el kivizsgálásra. Akkor még alkoholista voltam. Később letettem a piát és ma már nem csak hogy nem iszom úgy 14 éve, hanem még ráadásul 3 évvel ezelőtt a 15 évig tartó pánikbetegséget is legyőztem. Azt a pánikbetegséget, ami nekem „azon” az éjjelen kezdődött azzal a zuhanás szerű élménnyel.

Örömömben, hogy már nem vagyok pánikbeteg, mert legyőztem saját magamtól, segíteni próbálok, akik még nem győzték le saját magukban a  pánikrohamokkal tűzdelt depressziót. Online tevékenység keretében terjesztem annak hírét, hogy „Meg lehet csinálni! Le lehet győzni még egy 15 évet tartó pánikbetegséget is!” 

Telefonos terápiák során sokakkal találkoztam már, és sokaknak segítettem is. Kati az év elején keresett fel először telefonon. Csodálatosnak tartom a gyógyulását: azt, ahonnan és ahová eljutott. Gyógyulásának sikerének az érdeme kizárólag őbenne és őáltala. Elmondhatatlan örömömre szolgál, hogy részt vehettem Kati utazásában a „pokol kapujától a Napfényre”.

Az Egy csodálatos leírást kaptam Katitól a kezelés végén

Még csak néhány hete múlt, hogy Kati hívott, mint rendesen, minden pénteken, a terápia idejében és azt mondta, amit már én is éreztem és tudtam: hogy már jól van és nincs szüksége további terápiára. Eljutott oda, ahogyan Ő fogalmaz: „ne engedjem meg magamnak a félelem luxusát”. 

Pontosan értem, hogy mit jelent, hiszen az én pánikbeteg életfejezeteim után én is pontosan ugyanígy érzek: tünetmentes vagyok. Határozottan úgy gondolom, hogy „tünetmentesnek lenni”, csak látszólag olyan, mint amilyen a pánikbetegség előtti időszak volt. 

Kontrol alatt tartom a pánikroham kialakulását. Nem hagyom előtörni. „Elfojtani”: talán ez nem is annyira jó szó, inkább azt mondanám, hogy „kontrolálni”. Vagyis megtanultuk kontrol alatt tartani az elszunnyadt pánikrohamokat, amik korábban a kontrol teljes hiánya miatt akadálytalanul tudott a felszinre törni.

Akkor innentől azt hiszem a legokosabb, ha megmutatom Kati levelét, amit a kezelés végén írt nekem és megengedte, hogy megmutathassam neked.

email egy telefonképernyőre ráhúzva

„Nem vagyok hajlandó antidepresszánst szedni”

A pánikbetegségemet egy sok évvel ezelőtt történt betörés váltotta ki. Ahogy mondani szokás, az verte ki nálam a biztosítékot. Sokat szorongtam, de nem igazán fogtam fel, mi bajom lehet. 

Míg egy napon gombócérzéssel a torkomban kezdődött az egész. Iszonyatosan megijedtem, azt hittem, meg fogok fulladni. Elmentem a gégészetre, megállapították, hogy a légutak tiszták, ez csak egy érzés, de nem nyugtatott meg. 

Egyre jobban féltem, szorongtam. 

Jártam pszichoterápiára, szedtem Zoloftot, fél év elteltével az orvos gyógyultnak nyilvánított. Aztán a legkisebb trauma ismét visszarántott a betegségbe. 

Azóta sok év eltelt, évekig semmi bajom sem volt, aztán ismét előjött. 

Ez évben eldöntöttem,hogy nem vagyok hajlandó antidepresszánst szedni, az nem gyógyít, csupán leszedál. Az okokat kell megkeresni, megszüntetni. Utánanéztem ennek a betegségnek, így akadtam rá Gáborra, akivel kb. 5 hónapig rendszeresen tartottam a kapcsolatot, heti egy alkalommal. 

a jutyúb csatornám

Pánikbetegség jelei:
„Szembe kell nézni vele”

Akkoriban nagyon rosszul voltam, olyan tüneteket produkáltam, amiket addig még sosem éreztem. A beszélgetéseink alatt sok minden világossá vált előttem, plusz rátaláltam olyan írásokra, videókra, amelyek szintén sokat segítettek. 

Meg kell érteni, hogy a pánik egy jelzés, értünk van, nem pedig ellenünk. Figyelmeztet, hogy valamit rosszul teszünk, nem a helyes úton járunk. Ez minden betegnél más és más. Lehet egy régi, fel nem dolgozott trauma, amit még mindig dajkálunk, dédelgetünk, és még csak nem is tudunk róla. De sok minden más is lehet. 

Ez csak egy példa volt. A lényeg az, ha már diagnosztizálták a pánikbetegséget, azt el kell fogadjuk, szembe kell nézni vele. 

szembe kell nézni a pánikbetegséggel

A menekülés nem megoldás, azzal csak megerősítjük, energiával töltjük fel.Ha pld. futunk egy kutya elől, az egyre inkább üldözni fog, de amint megállunk, a kutya is megáll. A pánik is ilyen. 

Pánik ellen praktikusan
Pár ötlet:

Ha félsz kimenni az utcára, akkor azért is menjél ki, ha félsz a tömegközlekedésen, akkor utazz, ergo nézz szembe a félelmeiddel. Csak így lehetsz szabad: azt tedd, amitől a legjobban félsz. 

Adjál nevet a pániknak…

pánik ellen süsü a sárkányfű

… hívjad, ha kezdődik a rosszullét, akard, hogy ott legyen veled. Minél jobban akarod, annál inkább gyengül az ereje. Persze ez nem történik meg egyik napról a másikra. Sok minden befolyásolhatja. De ez a lényegen nem változtat.

„A rosszat is mi teremtjük meg magunknak”

Ha ránk tör a pánik, nagyon nehéz racionálisan gondolkodni, meg vagyunk győződve arról, hogy végez velünk, meghalunk. Minden ember más és más, nem hiszek a kizárólagosságba, azaz, hogy csak egyféleképpen lehet kimászni a gödörből. Ha rosszul vagy és szükségét érzed, nyugodtan vegyél be egy szorongásoldót, ha az orvos felírt neked ilyet. ( Én is vettem be. ) 

Most már elég egy jól bevált légzőgyakorlat ahhoz, hogy lenyugodjak. Nagyon jó a Bach-fél pánikcukorka vagy -cseppek. Rendet tesz a gondolatok között. Gyógynövény szaküzletekben kapható. 

A tudatalattinkat ki kell takarítani,

gondolati nagytakarítás és pánik roham depresszió kifelé

változtatni kell a gondolkodásunkon. (Nem könnyű) Sokat segíthet a mozgás, nagyon jó stresszoldó. Koffein, alkohol, dohányzás kerülendő. 

Ha van hited, az is sokat segít. Mindegy, hogy Istenben hiszel, az Univerzumban vagy a Sorsban, ha egyikben sem, higgy önmagadban. Nincs lehetetlen. Mindnyájan teremtünk, minden percben. A teremtő erő mindenkinek a rendelkezésére áll. A rosszat is mi teremtjük meg magunknak. Szabadulj meg a düh, a harag érzésétől. Rengeteget árt. 

Bocsáss meg mindenkinek, aki bántott és bocsáss meg magadnak is.

Depresszió tünetei ellen:
„Én kipróbáltam. Segített”

Bűntudat: felejtsd el. 

Olyan ember nincs, aki még sosem követett el hibát, vagy hozott rossz döntéseket. A múltat úgysem lehet megváltoztatni, változni viszont lehet, akár már ettől a pillanattól kezdve. Sokat hallani arról, hogy fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk, szeressük magunkat, stb. 

De hogy szeressük magunkat? Ha nem ócsárolod magad állandó jelleggel, legyen szó a külsődről, vagy pld., ha valamit rosszul csináltál. 

Próbálj egészségesen élni, máris sokat tettél. A lelkünk mélyén mindannyian gyerekek vagyunk, attól függetlenül, hogy hányadik ikszünket tapossuk. 

Gondolatban menjél vissza gyerekkorodba, és öleld meg azt a kislányt vagy kisfiút, aki voltál, és mondd meg neki, hogy mennyire szereted.

Anya öleli szeretettel gyermekét

Érezni fogod, hogy ez milyen jót tesz a lelkednek. Én kipróbáltam. Segített. 

Légy türelmes: csak mindig egy lépéssel előbbre. Te tudod, hogy milyen tempót bírsz. A sikerélmény nagy motiváció. Lehet, úgy érzed, tettél egy lépést előre, kettőt vissza. Nem számít. Ez természetes. Velem is megtörtént.

„Eljutottam oda, hogy ne engedjem meg magamnak a félelem luxusát

Most úgy tűnhet, hogy én tökéletesen meggyógyultam. Egyáltalán nem. De eljutottam oda, hogy ne engedjem meg magamnak a félelem luxusát. Eljutottam oda, hogy kontrollálni tudjam az érzéseimet, ne hergeljem bele magam a rosszullétbe. 

Ez volt a legmagasabb lépcső, amit meg kellett másznom. 

Bízom benne, hogy innentől már csak kis lépcsőfokokat kell megmásznom ahhoz, hogy kijelenthessem: VÉGE

Hmm… hát nem csodálatos? 
Köszönöm Kati.

Hasznosnak találtad a cikket?

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pánikbetegségem Leküzdése Gábor Segítségével (Kati, 2019)

Pánikbetegségem leküzdése Gábor segítségével (Kati, 2019)

Send this to a friend