skip to Main Content

Eckhart Tolle Magyarul:
Elme lecsendesítéséről

9. epizód

Ha az elme lecsendesítéséről van szó Eckhart Tolle tanításánál aligha lehet jobbat találni.

Talán az alvás.

De most komolyan. Ahogyan Eckhart elmondja… és közben tudod, hogy Ő már egyszer ugyanezt megcsinálta.

És most rajtad a sor.

Hogy Te is ura legyél saját elmédnek.

Ha már régóta szeretnéd elsajátítani Eckhart módszerét az elme lecsendesítésére, szeretni fogod a most következő hanganyagot hallgatni is és ha van kedved együtt a podcasttal, olvasni is.

Eckhart Tolle Magyarul
Elme lecsendesítéséről
9. epizód

Kérdező: Valaki olyannak, aki hiperaktív, vajon mi lenne a legjobb módja úgymond tartalmakat a fejből eltávolítani, ami igazán jó, de aztán nem felbőszülni, mikor meg tartalom jön be, mondván: „oh, ez romboló”. A békességem. Valahogy lehet egyensúlyt találni?

Eckhart: Felteszem a kérdés önmagadra vonatkozik…(?)

Kérdező: Igen.

Eckhart: Szóval az a valaki az te lennél…

Kérdező: Igen. Igen.

Eckhart: Oké. 

(nevetés)

Eckhart: Csak tudni akartam. Szóva te hiperaktív vagy

Kérdező: Igen, igen.

Eckhart: Na most ahelyett, hogy így absztrakt módon elmesélnéd, tudnál esetleg egy példát mondani, amikor ez problémásnak látszik neked? És ahogyan az megjelenik életedben?

Kérdező: Szóval például, itt a beszéd után, kimenni a természetbe, s belekerülni egy pillanatra a jelenbe…

Eckhart: Igen…

Kérdező: Vagy az is amikor beszélgetni kezdenék másokkal. De tudom, hogy amint elkezdünk beszélgetni, hogy például, milyen volt az előadás, akkor én így belekerülök egy amolyan áradat-félébe… szóval hogy vajon akkor most inkább csak kimenjek és üljek a parkban órákat… de ez túl extrém talán… Valószínűleg most például több problémát kreálok azzal, hogy analizálgatom, hogy hogyan kerüljem el, szóval…

Eckhart: Szóval amikor beszélgetésbe kerülsz, akkor szerinted inkább gyorsabban beszélsz…?

Kérdező: igen igen, és csak totál elveszek benne…

Eckhart: Az elme felülkerekedik… és magával ragad…?

Kérdező: igen.

Eckhart: Namost, amikor így belekerülsz az elméd elragadtatásába, az megtörténik nagyon sokakkal, de persze lehet, hogy te kissé extrémebben és erőteljesebben, mint más elmék esetén, mert már elragadtatsz, mielőtt felismerhetnéd. És akkor így néha szándékozol elkerülni az emberekkel való kapcsolatteremtést, hogy elkerüld ezt az állapotot?

Kérdező: igen.

Eckhart: Szóval akkor vagy elméd magával ragad, vagy csak üldögélsz magányosan és nem beszélgetsz senkivel…?

Kérdező: Ja. És akkor így tehát vagy teljes gőzzel, vagy sehogy.

Eckhart: Igen…

Eckhart: Amikor valaki szól hozzád – természetesen – hogyan éled meg saját magad, amikor figyelsz valakire? Mi lenne? Hogyan figyelsz egy másik emberre? Az elméd már így előre felkészül arra, amit mondani akar?

Kérdező: határozottan igen. Például, amikor valaki a nevét mondja, utána én soha de soha sem emlékszem rá… Valószínűleg valahol máshol vagyok, amikor mondják a nevüket…

Eckhart: Igen…

Eckhart: Csináltál már bármilyen meditációs gyakorlatot? Bármilyen meditációt? Formális meditációt?

Kérdező: Próbálgatom… és úgy vélem, ha legalább az első öt percet jól csinálnám, amikor felkelek és kimegyek, az egy csuda.

Eckhart: Namost, amikor kint vagy a természetbe saját magadban, akkor tudsz a jelenben lenni bizonyos mértékben legalább? Vagy az elméd ugyanúgy aktívan magával ragadja a figyelmedet, miközben inkább néznéd ott azt a fát vagy az eget?

Kérdező: Bizonyos mértékben tudok igen, de persze ez is egyfajta fejlődés…

Eckhart: Szóval akkor van úgy ritkán veled, hogy a jelenben tudsz lenni, amikor nem vagy emberek között?

Kérdező: Ja, mint egy vizes kerámia lap … valamiért… csak… igen… az menne… nem tudom miért… akár egy visszatükröződés…

Eckhart: Néha azok segítenek leginkább, amikre a legkevésbé számítasz, ez rendben is van így, hiszen nem számít mi lenne az…

Eckhart: Szóval, benne vagy-e most valamilyen kapcsolatban? Nős vagy, vagy…

Kérdező: Nem.

Eckhart: Nem. Voltál már kapcsolatban?

Kérdező: Igen, de… igen. De… nem eleget.

Eckhart: Oké, egy „de” elegendő. Nem akarok most mélyebben ebbe belemenni, mert én nem vagyok pszichoterapeuta és nem is kell ez most ide.

Eckhart: Nos, én azt javaslom, hogy itt gyakorolj, találkozónkból még maradt egy kis idő, valamennyi jelenlévő megismer (nevetés) mostmár, és azok, akik itt vannak sokkal tudatosabbak azokhoz képest, akikkel egyébként találkoznál odakint hétköznapokon és mindenki nagy örömmel fog segíteni neked és hogy segíteni… bár te is segíthetsz úgy például, hogy visszafogod magad kicsit és nem adsz ki magadból túl sokat, amikor beszélgetsz. Legyél sokkal inkább az aki figyel, mintsem aki beszél. Vidd be gyakorlatba. 

Persze nem azt mondom, hogy meg se szólalj…

De legyél legalább 80%-ban az aki figyel, inkább, mint aki beszél. 

Például megteheted azt, hogy kérdezel, sokkal inkább mint kibeszélni véleményed, vagy hasonlók. 

Kérdezz!

Bátorítsd a másik embert, hogy beszéljen még többet! Ugyanis ha a másik ember többet beszél az arra kényszerít téged, hogy figyelj többet. Aztán engedd, hogy begyakorold a figyelést, mindaddig amíg egy másik ember beszél.

Meg tudod csinálni, hogy érzed a tested belülről? Meg tudod csinálni?

Kérdező: A kezek… aztán úgy látszik elvesznek, egész gyorsan…

Eckhart: Oké. De, annak ellenére, hogy érzed az energiát a kezeidben a tested többi részében nehezebbnek látszik érezni?

Kérdező: Igen.

Eckhart: Oké. Nos, ez egy jó kezdet! Egy kezdet! Szóval azt javaslom, hogy amint feltetted kérdésedet és mialatt figyelsz, a figyelmedet és tudatosságod beleirányítod a kezeidbe és érzékeled a kezeidet. És ez megtartja valameddig a figyelmed, tehát a figyelmed nem fog olyan könnyen elkalandozni. Tehát, felteszed kérdésed, például: „Honnan érkeztél?”, „Mennyi ideje vagy Eckhart…?”, „Hogyan fedezted fel a könyvét?”, „Voltál már más lelki…?” – amennyi kérdést csak fel tudsz tenni és az emberek örömmel fognak segíteni neked, hogy válaszolnak majd a kérdéseidre. 

És örömmel fognak majd tartózkodni és nem kérdezgetni téged túlságosan sokat… (nevetés)

Kérdező: Köszönöm… ez jó… segítő… 

Eckhart: És, mialatt figyelsz, irányítsd figyelmed és vedd észre a kezedben áramló energiát. Ha még azt is meg tudnád csinálni, hogy kiterjeszted figyelmed a tested más részeire is, például a lábaidba és a kezeidben egy időben, az meg még jobb lenne.

De a kezek is nagyon jók.

Tehát érezd az életenergiát a kezeidben és onnantól figyelsz és tudod, hogy… tehát ez segíteni fog neked megelőzni az elméd gondolatfolyam-áradatát, ami máskor mindig magával ragad.

Szóval ez lenne a kezdete a mi kis gyakorlatunknak.

Egy másik gyakorlás, amit még meg tudsz csinálni az az, hogy mialatt figyelsz a tudatosságoddal átéled a lélegzésedet… (lélegez) … és szóval … és akár még a kettőt össze is hozhatod, hogy érzed a lélegzést és a kezeidet. De talán az jobb lenne neked, ha csak az egyiket csinálnád. 

Eckhart: Szóval kérem hölgyeim és uraim segítsék itt ezt a fiatalembert és engedjék meg neki, hogy néhány kérdést feltegyen és adjanak neki kimerítő válaszokat… (nevetés) … és egyáltalán ne kérdezzenek tőle viszont semmit, kivéve talán… Nos majd én kérdezek néhányat és önöknek nem kell majd kérdezni:

Eckhart: Honnan jöttél?

Kérdező: Yorkshire, Anglia.

Eckhart: Oké. Yorkshire, Anglia. És … szóval önöknek már nem kell ezt megkérdezni… (nevetés) …

Eckhart: Voltál már ilyen lelki gyakorlaton velünk korábban is?

Kérdező: Nem. Ez az első.

Eckhart: Ez az első. Oké. Akkor ez egy másik olyan kérdés, amit már nem kell megkérdezniük tőle… (nevetés) … Oké, úgyhiszem most már menni fog, szóval és természetesen hozzávetőleg a mi kis gyakorlásunkhoz, még menj majd ki a természetbe is és engedd, hogy legyél. Ha lehet vess be esetleg más érzékszervedet is, tehát nem csak a látás, mert a legtöbb ember ugye a látást kultiválja, de szintén talán esetleg meg is érinthetsz dolgokat, levelek vagy más növények, vagy felkapsz egy követ, vagy a tengerparton a homok, vagy hasonlók… a víz. Legyél egy a tapintás érzékeléssel. Valamennyi dolog segíteni fog neked, hogy kikerüld az elmédet.

Szóval… nos, kívánok minden jót a gyakorlásodhoz és… köszönöm.

Kérdező: Köszönöm.

Most rajtad a sor

Nos ez volt Eckhart Tolle segítő jószándéka, hogy segítsen ennek a brit fiatalembernek elméjét lecsendesíteni.

És most hozzád fordulok: Melyiket fogod az imént elhangzottakból és olvasottakból először kipróbálni?

A beszélgetést a befelé forduló meditációval egyszerre, vagy pedig a természetbenjárást és megfigyelve meditálást?

Bármelyiket is választod, írd meg nekünk itt lejjebb a kommentben.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend